Wat Yoga en de Tandarts gemeen hebben...Yoga en de tandarts. Twee dingen die als kind "moesten". Beiden vond ik vreselijk... De Yoga vond mijn moeder een goed plan, zodat ik misschien een iets rustiger kind zou worden qua overactiviteit, innerlijk rustiger en leren ontspannen. De overgave kwam later... en het bleek een fantastisch plan te zijn, want inmiddels mag ik al 29 jaar Yoga beoefenen! De tandarts was iets wat erbij hoorde. Zolang ik me kan herinneren vond ik het doodeng. Er werd niets uitgelegd. Je ging liggen met je mond open, terwijl je geen idee had wat er ging gebeuren. Het was de bedoeling dat je ontspande en ergens in de overgave ging, maar als kind lukte dit nooit. De tandarts ervoer ik als traumatisch en ik kan me nog het tintelen van mijn tanden, dagen erna, herinneren door het fluoride happen. Het cadeautje wat je uit mocht zoeken, vond ik een altijd een schrale troost... Je zult denken: "Wat heeft Yoga nou met de tandarts te maken? Het heldere moment kwam twee weken geleden bij mijn tandartsbezoek. Twee weken geleden was ik zo klaar met mijn angst. Ik wilde er vanaf en helder hebben waar het nu echt om ging. Het was me nog niet eerder gelukt om echt tot de kern te komen van die angsten en de oorsprong lag dus in mijn kindertijd. Mijn grootste uitdaging was mijn controle loslaten. In de overgave gaan. Ontspannen en vertrouwen hebben in de ander, dat zij echt wel weet wat ze doet en wat nodig is. Me veilig voelen en zijn door bijvoorbeeld van te voren een stop-teken af te spreken, zodat ik mijn grenzen kan bewaken en met momenten stamina, zodat ze hun werk kunnen doen om overal goed bij te kunnen. Bewust zijn van mijn ademhaling en aanwezig zijn in het moment! Onze tanden staan zo in verbinding met alle systemen en organen in ons lichaam dat er heel veel getriggerd kan worden en het een gevoelig gebied kan zijn! Bij mijn Iyengar yoga lessen voelde het net zo. De controle loslaten (de spanning in mijn spieren) en loslaten wat ik denk te kunnen qua asana's. Soms wanneer je een houding spannend vindt ( achterover buigingen vind ik nog steeds een uitdaging), blokkeer je ergens jezelf, kan jouw ademhaling heel hoog zitten en kom je er niet goed in of soms zelfs helemaal niet. Je houdt jezelf dan tegen en met momenten kan het een innerlijke strijd met jezelf zijn om in de houding te blijven (stamina). Het gaat om overgave en op dat moment ons bewuste brein en ego zich er niet meer mee laten bemoeien, maar ook jouw grenzen weten en die aangeven! In het moment zijn, stapje voor stapje. Het vertrouwen dat de docent jou begeleidt waar nodig met de juiste middelen. En vooral het vertrouwen in jezelf dat je veel meer kunt dan je voor mogelijk houdt om het vervolgens daadwerkelijk te gaan doen!

Yoga en de tandarts hielpen mij keer op keer weer om meer in vertrouwen te zijn, me veilig en ondersteund te voelen, in mijn basis, mijn grenzen aan te geven, controle los te laten en toch ook de regie over mijn innerlijke leven tijdens een afspraak/ klas. Toen ik bewust de inzichten kreeg wat er elke keer gebeurde, kon ik het veranderen. Laagje voor laagje heb ik hieraan mogen werken totdat ik de Yoga en de tandarts definitief mocht ontslaan van de taak om mij dit ( vertrouwen, veiligheid, in mijn basis, grenzen) nog langer te leren door geconfronteerd te worden met mijn angsten. De angsten heb ik nu niet meer nodig, omdat ik het kleine bange meisje heb mogen helen. Doordat het kleine bange meisje is geheeld is ook mijn volwassene ik geheeld. In de thetahealing zeggen we dan: de les is geleerd! Dank je wel Yoga en tandarts!


PS. Ik heb een nieuwe meditatie voor je opgenomen om je te verbinden met de Bron. Klik hier voor de meditatie.

Wil je er nog meer luisteren? YES! Shine,

Martina Mezzetti

Coaching | Healing | Mindset | Meditatie | Opleidingen

www.martinamezzetti.com

martina@martinamezzetti.com

+31 (0)641699316

Nieuwe BLOG


11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven