Waar zit jouw UIT knop?


Op zichzelf is stress niet goed of fout. Het gaat erom hoe je reageert en omgaat met stress en stress factoren, die het verschil maken. De een reageert juist positief in een situatie met druk, in een crisis of een deadline. Het maakt dat je handelt en de stress geeft je juist een duwtje in de rug. Het geeft je vleugels en een oneindige bron van creativiteit en flow wordt aangeboord.

De ander reageert vanuit een gevoel van paniek, angst of negeert de stress compleet. Het maakt dat je bevriest en inactief wordt. Hoe reageer jij op stress? Krijg je vleugels of blokkeer je?

Het grote verschil is onze perceptie van wat wij aankunnen. Wanneer je in een situatie zit waarvan je het gevoel hebt, deze makkelijk aan te kunnen, creëer je het gevoel dat je het daadwerkelijk aan kunt en ervaar je de stress niet als negatief.

Daarentegen wanneer je het gevoel hebt een situatie niet aan te kunnen, angstig bent en beren op de weg ziet, creëer je verschillende stress symptomen.

De perceptie van jezelf is gebaseerd op jouw persoonlijk emotionele geschiedenis. Dit kan ontstaan zijn in jouw jeugd en conditionering, geloofsovertuigingen, religie, sociale omstandigheden of in jouw genen zitten.

Toch blijft het jouw perceptie van jouw eigen onvermogen om met een situatie aan te gaan. Je kunt in een vicieuze cirkel terecht komen van slecht voor jezelf zorgen en last krijgen van je lichaam: * hoofdpijn * verteringsproblemen * hoge bloeddruk * eten waarvan je weet dat het niet goed voor je is en je weer schuldig voelen * teveel drinken * hormonen die alle kanten uit schieten * te laat naar bed gaan waardoor je 's ochtends al moe wakker wordt en baalt * uitstelgedrag...ik doe het morgen wel en jouw to-do-lijstje wordt elke dag langer Elke emotie of gevoel die wordt onderdrukt of genegeerd zal zich ergens in jouw lichaam vastzetten. Je kunt hier meteen last van krijgen, maar heel vaak, word je je hier pas bewust van als alles je teveel wordt, je weinig meer kunt hebben, je echt fysieke pijn en klachten krijgt of wanneer jouw lichaam op de uit knop drukt. Herken je dit? Mijn lichaam drukte BIG TIME op de UIT knop 9 jaar geleden... Sinds dat ik heel jong was droomde ik ervan om Styliste te worden. Op mijn 17e ging ik de Modeacademie doen in Amsterdam. Dit hield ik twee jaar vol. Voor mijn gevoelige ik was deze opleiding teveel, in combinatie met voor het eerst in mijn leven volledig voor mijzelf te moeten zorgen in een andere stad. Teveel stress, teveel verwachtingen intern en extern, want de lat lag hoog en ik legde mijn lat nog hoger. Het lukte mij niet dit te handelen en wat voelde ik mij ontzettend K.. Het voelde als tekortkomen, falen, niet goed genoeg zijn en mijn droom viel in duigen. Als je er een naam aan wilt geven...OVERSPANNEN...ik had geen idee waar mijn grenzen lagen en ging hier continu aan voorbij. Ik was een soort van grenzeloos. Toch bleef de droom om als Styliste aan de slag te gaan. Jaren later kwam er een kans voorbij en die greep ik met beide handen aan. Inmiddels had ik ook een zoontje van 2,5. Ik ging aan de slag als assistent styliste, een droomkans en een droombaan. De werkelijkheid was anders. Het was totaal niet wat ik met mijn creatieve brein en huidige voorstellingsvermogen kon bevatten. Opgeven? NO WAY! Ik ging door. Ik negeerde alle signalen en viel steeds meer af. Ik ervoer een continu gevoel van opgejaagd zijn en leefde op de automatische piloot. Totdat mijn lichaam op de UIT knop drukte.

Mijn hoofd wilde wel, maar mijn lichaam was op. Ik kon niet meer en wat een bittere pil was dat. Ik had mijn droombaan, dacht ik, ik was moeder van een prachtige zoon, getrouwd met een fantastische vent, had een heerlijk huis en twee lieve honden. Het enige wat ik wilde was rust. Niets. Dat kreeg ik. Vooral mijn eigen stemmen en het niet willen accepteren van de situatie, zorgde ervoor dat het twee jaar duurde voordat ik eruit was. Ik heb het mezelf ontzettend moeilijk en ingewikkeld gemaakt, maar oh wat heb ik er veel van geleerd. Nu kan ik erop terugkijken als een zeer groot cadeau en ben ik dankbaar voor de geleerde lessen!

Wat het mij heeft gebracht: Geleerd wat ik nou werkelijk wilde in mijn leven Prioriteiten stellen Mijn grenzen leren kennen en afbakenen en weten waar mijn uit knop zit Luisteren naar mijn intuïtie en gezonde verstand De waarheid in een situatie willen zien, ook al is deze niet wat ik me had voorgesteld Realiseren wat nu echt belangrijk is Openstellen voor andere mogelijkheden en zienswijze Luisteren naar mijn lichaam en hieraan toegeven Herken je dit of ken je iemand die zich in een situatie bevindt waarin de UIT knop ver te zoeken is? Je kunt contact met me opnemen via info@martinamezzetti.nl. x Martina


Shine, Martina Mezzetti Coaching

Design Your Own Dream Be the Change the Best version of you www.martinamezzetti.com www.dogstranslator.com +31 (0)641699316 Nieuwe BLOG


18 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven