Blinde vlek? Huh, heb je het tegen mij...?


Iedereen weet wel wat blinde vlekken zijn. Toch wil ik je graag een aantal reminders geven. Blinde vlekken zijn automatische gedachten, die onbewust oppoppen. Alle informatie waar we niet instant blij van worden wordt verdrongen, weggestopt en genegeerd. Blinde vlekken zijn bekend aan anderen, maar onbekend bij jezelf. Diep vanbinnen heeft iedereen (weleens) gevoelens en gedachten van; Ik ben niet goed genoeg, Ik ben het niet waard, Ik ben niet waardevol..., omdat we allemaal de verlangens hebben er wel bij te horen, waardevol, leuk en bekwaam te zijn. Gevolg is dat we blinde vlekken ontwikkelen voor onze tekortkomingen en angsten. Onze drijfveren zijn grotendeels onbewust en kunnen al in onze jeugd ontstaan zijn, juist als overlevingsmechanisme. Om je hoofd boven water te houden en te kunnen dealen met de omstandigheden waar je geen invloed op had.

Die blinde vlekken kunnen jou alleen misleiden. Weghouden van jouw kwaliteiten en gaven. Wat je werkelijk wilt doen. Je in dezelfde vicieuze cirkels laten draaien en je hebt het geeneens in de gaten. En wanneer een ander jou aanspreekt op een blinde vlek, een suggestie doet of iets van kritiek uit, hoe bereidwillig ben je dan om echt open en eerlijk naar onszelf te kijken? Ja, het is confronterend! Alleen een blinde vlek is ons immers onbekend en een ander bekend. Blinde vlekken houden ons veilig bij het oude en vertrouwde. Ons ego wil het vooral zo graag houden en dat kan gaan botsen. Botsen met diepe passies en verlangens, een doorbraak, een shift, een transformatie. En dit kost energie. En jouw ego en onderbewuste helpen jou graag een handje om die blinde vlekken te houden waar ze zitten. Hoe vaak doen we iets waar we niet helemaal achter staan? Hoe vaak zeggen we JA, terwijl we NEE bedoelen. Hoe vaak zeggen we MORGEN, dan ga ik het echt anders doen? Hoe vaak hebben we een leugentje om eigen bestwil verteld? Ik hou ontzettend van persoonlijke ontwikkeling, dwars door mijn eigen barrières te gaan en mijn blinde vlekken op te sporen. Er zijn momenten dat ik ze heb gehaat, vervloekt, er met een ruime boog omheen ben gelopen, ze de schuld heb gegeven van dingen waar ik last van had en dat ik echt niet zat te springen op nog een uitdaging. Een blinde vlek die ik de laatste maanden nogal ben tegengekomen is de drang om te groeien en te ontwikkelen en hiervoor perse een coach, een goeroe of iets anders externs nodig had en mijn intuïtie en gezonde verstand niet meer samen werkten. Mijn eigen kracht gaf ik weg aan die ander, die zoveel meer kennis en ervaring had op een bepaald vlak. Ik keek meer naar de ander dan naar mijzelf en mijn eigen processen en mogelijkheden. Ik maakte mezelf kleiner, onzeker, verschuilend met momenten achter excuses. Alleen maar omdat ik de illusie had dat de ander ergens was waar ik alleen maar van kon dromen. Guess what? Iedereen heeft zijn issues. Alleen zie je deze vaak niet zo een, twee, drie. Herken je dat? En het koste me zoveel energie, dat ik volledig vastliep. Het stroomde niet, de realiteit was zo anders dan ik mij had voorgesteld en ik ging hoesten. De longen uit mijn lijf. Nou dat was wel een duidelijk signaal dat er iets niet helemaal goed ging vanbinnen. Hardnekkig beet ik toch vast en hield ik vol. Anders voelde het als falen, opgeven, de handdoek in de ring gooien etc...Tot het uiteindelijk leek alsof die ander verantwoordelijk was voor mijn interne ongeluk. Ik had die ander de zeggenschap en toestemming gegeven over mijn welzijn, over mijn geluksgevoel, elke dag weer. Totdat iemand tegen mij zei: Pas als jij die ander loslaat en zelf de verantwoordelijkheid gaat nemen, zal er daadwerkelijk iets gaan veranderen. Nou die kwam wel binnen en oh wat was die blinde vlek pijnlijk. Was het nodig? In mijn geval JA. En wat ben ik intens dankbaar voor deze "niet meer blinde vlek". Ik hou nog steeds van persoonlijke ontwikkeling en coaches. Alleen wel vanuit een gelijkwaardigheid. Een samenwerking tussen intuïtie en gezond verstand. De verantwoordelijkheid niet meer bij een ander leggen (door excuses te verzinnen). Vanuit eigen authentieke innerlijke kracht en wijsheid SAMEN met anderen tot de prachtigste dingen komt. Dat er maar een unieke JIJ is. Dat er situaties zijn in jouw leven waar je de oplossing eigenlijk allang voor hebt en weet. Dat er werkelijk niemand is die geen issues heeft. Dat je EN blinde vlekken kunt hebben en succesvol kunt zijn. Nobody's perfect, right? Dus OMARM jouw Blinde Vlekken. DOE er iets aan (of niet). KIES voor jouw eigen pad en jouw eigen GELUK op JOUW VOORWAARDEN. Zo dat lucht op...het is er uit...Nu Jij!

Ben jij zo iemand met blinde vlekken of ken je iemand? Let me know! Ik spoor ze graag op. X Martina


Shine, Martina Mezzetti Coaching

Design Your Own Dream Be the Change the Best version of you www.designyourowndream.nl www.dogstranslator.com info@martinamezzetti.nl +31 (0)641699316


27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven