Doe eens niet zo serieus...


Je kent het vast wel: (kleine) kinderen die onbevangen, soms impulsief, hun eigen ding doen, volledig opgaan in hun spel en met niets anders bezig zijn dan wat er op dat moment is. Ze leven in het nu. Alleen het nu bestaat. Zometeen, straks, later, over een uurtje, morgen? Soms hebben ze geen idee, omdat ze in het moment zijn...

En dan worden ze ouder. Hun hoofd en dagelijkse programma wordt voller waarin ze van alles ‘moeten’. Er lijkt dan steeds minder tijd voor het nu. In het moment leven. En soms worden ze al geleefd door school, clubjes en allerlei activiteiten waar hun ouders ze mee naartoe nemen. Er lijkt dan steeds minder ruimte voor vrij spel, wegdromen, even echt iets doen waar zij zin in hebben en even niets ‘moeten’. Gewoon even niets...


Herken je dat naarmate je ouder wordt je zo serieus bent? Je je echt zorgen kan maken over alledaagse problemen, financiën, werk, familie, relaties, je kinderen etc.. en hoe het toch allemaal weer te regelen en rond te breien? Waar is dat kleine innerlijke onbevangen kind gebleven, die zo in het moment leeft en daar intens van kan genieten? Alsof er geen ruimte meer is voor die onbevangenheid en impulsieve acties gewoon omdat je ergens zin in hebt...

Bij mij is het precies het omgekeerde verhaal... als kind al heel snel de verantwoordelijkheid voelen van hoe je je hoort te gedragen. Rondlopen met vragen waar ik geen antwoord op had en kreeg. Dingen voelen en weten en het van een volwassene niet bevestigd krijgen. Energie, gevoelens van anderen aanvoelen, me daar ook weer zorgen over maken en het vervolgens niet meer los kunnen laten, omdat je niet meer wat van jou is en van de ander. Ontzettend moe zijn en een energie lek hebben, omdat ik niet wist dat ik zo openstond voor alles om mij heen en dat letterlijk opzoog...

Nu 35 jaar later kan ik meer genieten dan ooit. Juist omdat ik de andere kant ook ken. Juist omdat ik die kant niet wil laten overheersen. Juist omdat die serieuze kant onderdeel van mij is en in balans mag zijn met het onbevangen kind deel. Juist wanneer ik naar mijn eigen kinderen kijk dat kleine blije onbevangen meisje in mijzelf weer wakker wordt...

Doe jij ook eens even niet zo serieus😉?!

#blog #doeeensnietzoserieus #kindzijn #onbevangen

45 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven