Zoek de schat in jezelf


Een bijzonder titel, vind je ook niet? Dat vond ik ook toen ik mij opgaf voor een workshop die ik aangeboden kreeg van de overblijforganisatie van de school van mijn kinderen. Sinds een aantal maanden ben ik namelijk overblijfvrijwilliger en heb ik samen met mijn driejarige dochter die altijd meegaat, een uur de verantwoordelijkheid over een aantal kleuters. Het doel van de workshop was op zoek te gaan naar de talenten en kwaliteiten van het kind in algemene zin en hoe deze te benutten in het contact. Alleen om deze talenten en kwaliteiten bij een ander, kind of niet, te kunnen zien, erkennen en herkennen hebben we volgens mij iets heel belangrijks zelf nodig. De schat in onszelf! Wanneer wij bepaalde talenten en kwaliteiten niet bij onszelf zien, erkennen en herkennen, hoe kunnen we die dan wel bij een ander herkennen? En willen wij deze talenten en kwaliteiten optimaal benutten, of het nou zoals in mijn voorbeeld een overblijf-vrijwilliger-situatie omvat, dat doet er eigenlijk niet toe, omdat we ze eerst bij onszelf mogen zien. Hier zit voor mij nou net de crux. Hoe vaak zien en zetten wij anderen niet in een veel positiever daglicht dan onszelf? Hoe vaak hebben wij een totaal ander beeld van ons (interne) zelf dan dat anderen ons zien? Hoe vaak houden wij onszelf niet voor de gek inzake kwaliteiten, gaven en mogelijkheden? Hoe vaak worden onze eigen kwaliteiten en gaven niet getriggerd (juist waar we niet zo trots op zijn), om ze te gaan uitbouwen en benutten? Hoe vaak zijn onze kwaliteiten en gaven niet ook tegelijk onze valkuilen en vermijden we ze daarom? Laten we daarom eens gaan onderzoeken wie wij werkelijk zijn? Wat onze positieve kwaliteiten en gaven zijn en in onze ogen onze negatieve? Welke jij bij jezelf herkent en welke mensen dichtbij in jou zien en herkennen? En zijn deze veranderd in de loop van jouw leven? Wat ik zelf heb gemerkt is dat wat vroeger voor mij een erg nadelige kwaliteit was, was mijn onbevangenheid. Ik kon deze niet goed handelen, in banen leidden en stuitte er mensen, inclusief mijzelf, regelmatig mee tegen de borst... Alsof ik eerder reageerde en handelde dan nadacht. Erg impulsief en ondoordacht dus. Ook om me af te zetten tegen alles en iedereen om me heen, vanuit een onbewuste overtuiging dat ik ANDERS was. Vorige week merkte ik dat deze onbevangenheid, die nog altijd een groot deel van mij vertegenwoordigd van negatief naar positief is veranderd. Veranderd omdat ik heb geleerd om ermee om te gaan vanuit positiviteit, volledig mezelf en zonder schroom. Vanuit de overtuiging dat anders zijn helemaal ok is, zonder mezelf nog te hoeven afzetten en isoleren. Iedereen is anders en daarom uniek. Dit kan en mag samengaan, samenwerken, vol respect voor ieders kwaliteiten en gaven. Ik merkte dit omdat een klant na een sessie tegen mij zei: “Jij bent zo onbevangen.” Dit kwam zo ontzettend binnen. Het raakte mij tot in mijn tenen. Ik: onbevangen? Op een positieve manier? De realisatie drong door dat ik een hele grote valkuil en heb weten kunnen omdraaien in een kracht, om juist anderen te ondersteunen in hun processen. Door mijn onbevangenheid kan ik makkelijk bij de kern van een probleem komen en ook nog op een plezierige manier. Dat het niet meer in mijn nadeel hoeft te zijn en tegen me te werken. Dat onbehagen zijn, (zelfs) als volwassene meer dan ok is! Mijn onbevangenheid heb ik dus in de loop van de jaren kunnen zien, erkennen en herkennen als een kwaliteit en gave. En deze hele bijzonder klant drukte precies op dat knopje waardoor ik het me ook echt bewust besefte. Wat zijn jouw kwaliteiten en gaven? Zijn er nog valkuilen die je liever zou willen omdraaien? Hoe meer je hier bij jezelf aan werkt en ze eindelijk eens gaat erkennen en zien hoe meer dit voor jou zal gaan werken. Spiegels (hoe jij anderen ziet en ervaart) zullen veranderen, omdat jij vanbinnen veranderd naar de beste versie van jezelf op alle vlakken in jouw leven. Verwacht niet dat het altijd zonder hobbeltjes en soms bergen zal gaan, maar weet dat je dit verdiend. Weet dat het jouw geboorterecht en bestaansrecht is om de beste versie van jezelf te zijn, nu!


14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven